Adres: | ul. Ks. Stanisława Gajeckiego 7, 37-205 Zarzecze |
E-mail: | zswitos@itl.pl |
Telefon: | 16 640 15 82 |
Fax: | 16 640 12 17 |
W gościnnych progach zajazdu „Borowik” odbyły się warsztaty dla uczniów klas trzecich gimnazjum i ósmoklasistów pod hasłem: „Podróże krajoznawcze z azjatyckimi kulinariami w tle”, na które licznie przybyli uczniowie wraz z opiekunami ze szkół w Gniewczynie, Gorliczynie, Gorzycach, Jagielle, Tryńczy i w Zarzeczu. Zebranych w przepięknej sali balowej powitał właściciel zajazdu – Pan Zdzisław Kozak, który z zachwytem wypowiedział się o uczniach z Zespołu Szkół w Zarzeczu, którzy w „Borowiku” odbywają praktyki zawodowe, jak również podejmują owocną współpracę już jako absolwenci szkoły. Właściciel powierzył młodzieży symboliczny klucz do swojego lokalu gastronomicznego i od tego momentu konferansjerzy – Klaudia Maciałek z technikum logistycznego i Karol Mucha z technikum żywienia stali się gospodarzami imprezy. Przywitali oni gorąco przybyłą na warsztaty młodzież, ich opiekunów i dyrektorów szkół, przedstawicieli władz samorządowych, na czele z wójtami gminy Tryńcza i Zarzecze, gości z Serbii, a także absolwentów szkoły, którzy wsparli młodszych kolegów i koleżanki w tym nietypowym przedsięwzięciu (Michalina Jedynak, Natalia Demczyna, Paweł Kucza i Adam Kubrak). Następnie glos zabrali włodarze gmin – Tryńczy – Pan Ryszard Jędruch i wójt Gminy Zarzecze – Pan Tomasz Bury, którzy w swoich wystąpieniach podkreślali rangę szkoły średniej w Zarzeczu, zwracali uwagę na panującą tu atmosferę oraz zaangażowanie dyrekcji i nauczycieli w proces kształcenia i wychowania młodzieży. Natomiast Pan dyrektor Bogusław Bąk przybliżył zebranym ofertę edukacyjną placówki, przypomniał wyjazdy uczniów na praktyki zawodowe do Portugalii i Grecji, podkreślił rolę licznych kursów realizowanych bezpłatnie w ramach projektów unijnych, a także zaprosił młodzież na Dni Otwarte Szkoły, które odbędą się już po raz drugi – 26 kwietnia 2019 roku. W dalszej kolejności w magiczną podróż w czasie i przestrzeni zabrała wszystkich pasjonatka podróży – Pani Elwira Kozak, która w barwny i pełen ekspresji sposób opowiedziała o swojej wyprawie, a dokładnie do Tunezji, Sri Lanki i Malezji. Opowieści naszej globtroterki poparte były slajdami z egzotycznych miejsc pełnych bajkowej scenerii. Organizatorzy warsztatów na zakończenie prelekcji wręczyli podróżniczce skromny prezent i Jej portret wykonany przez szkolnego artystę – Szczepana Baryłę. I w końcu nadszedł długo oczekiwany moment, kiedy uczestnicy warsztatów mogli w aktywny sposób poznać inspiracje azjatyckie na przygotowanych stanowiskach. Wśród wielu propozycji była degustacja tradycyjnej herbaty Masala Czaj ze Sri Lanki (Mocna herbata Akbar z dodatkiem mleka kokosowego gotowanego z aromatycznymi przyprawami: cukier brązowy, kardamon, cynamon, imbir tajski). Dużą popularnością cieszyło się stoisko, na którym prezentowano jedzenie ryżu pałeczkami, jak również stoisko z tradycyjną zupą Thai tam yum, wykonaną na bazie drobiu, krewetek, makaronu ryżowego z dużą ilością trawy cytrynowej, liści limonki, sosu sojowego i pasty curry. Miłośnicy deserów mieli możliwość skosztowania przysmaku z Malezji o tajemniczej nazwie Cendol (ryż polany mlekiem kokosowym, galaretka z mąki i zielonego groszku i słodkie puree z czerwonej fasoli). Przysmakiem dnia okazały się azjatyckie szaszłyki z grilla wykonane z mięsa drobiowego marynowanego w trawie cytrynowej, paście curry, kuminie, kurkumie i mleku kokosowym. Furorę zrobiło natomiast stoisko, na którym był pokaz makijażu orientalnego. Warsztaty nie mogły się odbyć bez pokazu kulinarnego naszego maturzysty Karola Muchy, który współpracuje z zajazdem Borowik i ma już na swoim koncie sukces kolacji walentynkowej z autorskim menu. Podczas warsztatów Karol wcielił się w rolę konferansjera i szefa kuchni – mistrza azjatyckiej ceremonii, co świadczy o Jego wszechstronnym talencie. Uczestnicy spotkania mogli obserwować jak Karol tworzy swoje popisowe dania inspirowane opowieściami Pani Elwiry. Spod ręki mistrza wyszły dwie wyrafinowane potrawy cieszące wzrok i pieszczące kubki smakowe. Były to: ośmiornica z konfiturą daktylową i śliwkową, ze smażonym ryżem, z surówką z pędów bambusa i kwiatu bananowca oraz krewetki z sosem mango, ze smażonym makaronem ryżowym i kiełkami brokuła.
Dania te wzbudziły zachwyt u wszystkich konsumentów, głównie u panów wójtów i gości z Serbii. Na zakończenie warsztatów wszyscy uczestnicy otrzymali ulotki promujące szkołę, drobne upominki oraz zaproszenie na Dni Otwarte.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały pomysłodawczynie uroczystości – panie: Renata Jedynak, Marta Flejszar i Bożena Kolasa.
Adres: | ul. Ks. Stanisława Gajeckiego 7, 37-205 Zarzecze |
E-mail: | zswitos@itl.pl |
Telefon: | 16 640 15 82 |
Fax: | 16 640 12 17 |