MÓJ POMYSŁ NA SIEBIE 12.12.2019

Dnia 12 grudnia 2019 roku w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu tradycyjnie odbyły się warsztaty mikołajowe pod hasłem „ Mój pomysł na siebie”, na które przybyli uczniowie klas ósmych z Gorzyc, Jagiełły, Maćkówki, ze szkoły podstawowej nr 1 i nr 3 z Przeworska, Pruchnika, Rozborza, Siennowa, Tryńczy, Zarzecza i Żurawiczek. Na uczniów czekały liczne atrakcje w budynku szkoły, jak i w budynku internatu. Głównie promowane były sztandarowe kierunki naszej placówki – technik logistyk oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Wszystkich uczestników warsztatów powitali: dyrektor szkoły – Pan Bogusław Bąk i wójt gminy Zarzecze – Pan Tomasz Bury,

Młodzi, rozentuzjazmowani uczniowie, podzieleni na dwie grupy, na początku obejrzeli pokaz musztry w wykonaniu uczniów klas mundurowych, pod dowództwem szkolnego „generała” Norberta Pindy – żołnierza WOT. Precyzja wykonania wszystkich komend, wojskowy dryl, śpiew piosenki żołnierskiej wzbudziły duże zainteresowanie i podziw. Następnie ósmoklasiści mogli wykazać się sprawnością fizyczną, umiejętnością pracy w zespole i organizacją na stoisku „Logistyka na wesoło”, przygotowanym w sali gimnastycznej. Uczniowie naszej szkoły wcielili się w role kurierów i na torze przeszkód poruszali się wózkami transportowymi wypełnionymi paczkami do potencjalnych klientów, skakali przez skrzynie i dokonywali fachowego wyładunku towaru, i to wszystko na czas. Udało się im również zachęcić młodszych kolegów z różnych szkół podstawowych  do udziału w sportowej rywalizacji. Wiele pozytywnych emocji wzbudziły również zmagania logistyczne, polegające na przygotowaniu zamówienia według specyfikacji, dobraniu z podręcznego magazynu odpowiedniego towaru i zapakowaniu go w pudełka wymagające złożenia. Na uczniów, którzy mają zdolności artystyczne czekało stoisko, gdzie można było „uruchomić” swoje talenty manualne – złożyć serwetki, udekorować ekologiczną torebkę na prezenty, czy też wykazać się kreatywnością w przygotowaniu ozdób świątecznych. Organizatorzy nie zapomnieli również o rozwijaniu talentów językowych. W pracowni języka angielskiego uczniowie wzięli udział w konkursie wiedzy o zwyczajach i obrzędach bożonarodzeniowych w różnych krajach europejskich. Asystentki w czapkach Mikołaja z zadowoleniem częstowały cukierkami poliglotów, którzy rewelacyjnie poradzili sobie z rozumieniem czytanego tekstu, a w atmosferę zbliżających się świąt wprowadzała piosenka Celine Dion „Christmas songs”. Dużym zainteresowaniem cieszyło się też stoisko, na którym nasz uczeń opowiadał o trzytygodniowym szkoleniu wojskowym w Stanach Zjednoczonych, pod okiem amerykańskich jednostek specjalnych. Życie w spartańskich warunkach w lesie, zmaganie się z niedogodnościami przyrody, męczące nocne warty, tęsknota, brak zasięgu komórkowego, obowiązek dochowania tajemnicy wojskowej oraz  duma z tego, że służy się Ojczyźnie, to dla wielu była opowieść o fantastycznej przygodzie, ale także poruszająca lekcja patriotyzmu.

A to dopiero połowa warsztatów – bowiem w budynku internatu zaprezentowali się, jak zwykle wyśmienicie, uczniowie z bloku żywienia. Było aromatycznie, smacznie, ciekawie, zadziwiająco, chwilami tajemniczo, powiało nawet wielkim telewizyjnym światem. Zaraz przy wejściu odbywały się rozgrywki zarzeckiego Master Chefa. Ósmoklasiści poczuli na własnej skórze przedsmak kulinarnej przygody – mieli za zadanie przygotować kisiele, koktajle i surówki. Do dyspozycji uczestników zabawy był profesjonalny sprzęt – blendery, wagi, tarki, trzepaczki, patelnie, kuchnia indukcyjna i świetnie wyposażona spiżarnia, a w niej między innymi: imbir, szpinak, biała rzepa, buraczki, różnokolorowe owoce, pomidorki koktajlowe i produkty suche. Na kolejnym stanowisku można było własnoręcznie udekorować aromatyczne pierniczki, by po chwili udać się na kulinarne śledztwo i z zawiązanymi oczami rozpoznać produkty za pomocą smaku lub dotyku. A dalej w żywieniowej karuzeli swoje umiejętności prezentowali barmani, którzy serwowali bezalkoholowe drinki, kawę mrożoną z lodami śmietankowymi. Na następnym stoisku uczestnicy warsztatów mogli obejrzeć efekty pracy uczniów, którzy przy pomocy zestawu do carvingu wyczarowali arcydzieła z papryki, rzodkiewki, jabłek, kalarepy, marchewki i pora. Kolejny przystanek to stoisko z profesjonalnym pokazem robienia smacznej, zdrowej pizzy według własnej receptury mistrza Waldemara. Każdy z uczestników mógł samodzielnie dobrać dodatki do swojej pizzy i upiec ją w przenośnym piecu, a potem skonsumować. Wśród wielu atrakcji były również stoiska sprawdzające daltonizm smakowy, znajomość piramidy żywienia, można było także obejrzeć prezentację multimedialną pokazującą dokonania uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pomocą w wyborze drogi życiowej służyły szkolne wróżki, które delikatnie sugerowały wybór  w niedalekiej przyszłości nauki w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Zarzeczu.

Warsztaty mikołajkowe zakończyły się sukcesem, głównie dzięki inicjatywie, kreatywności i zaangażowaniu uczniów naszej szkoły, którym serdecznie dziękujemy.

Bożena Kolasa





Kontakt

Adres: ul. Ks. Stanisława Gajeckiego 7, 37-205 Zarzecze
E-mail: zswitos@itl.pl
Telefon: 16 640 15 82
Fax: 16 640 12 17