Kwalifikacja T.15
„Organizacja żywienia i usług gastronomicznych” – 2 semestry
(przy posiadanym wykształceniu średnim i ukończonej kwalifikacji T.6 umożliwia zdobycie nowego zawodu:
technik
żywienia i usług gastronomicznych).
Kształcenie jest zorganizowane w formie zaocznej – tzw. weekendowej, co umożliwia słuchaczom połączenie nauki
z pracą zawodową.
Słuchacze, uczestnicząc w zajęciach, otrzymują zaliczenie na podstawie obecności na zajęciach; nie stosuję się ocen,
tak jak w przypadku uczniów.
Warunki uczestnictwa:
- Brak przeciwwskazań do wykonywania zawodu kucharza;
- Posiadanie aktualnej książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych;
- Strój roboczy i obuwie ochronne.
Cele kursu:
- Przekwalifikowanie się i zdobycie nowego zawodu;
- Doskonalenie zawodowe i dostosowanie do rynku pracy;
- Umożliwienie osobom dorosłym dalszego kształcenia.
Dlaczego warto?
- Bezpłatna forma kształcenia;
- Zjazdy: piątek po godz. 15.00 oraz sobota od 8.00 (możliwość dostosowania godziny zajęć do potrzeb słuchaczy);
- Możliwość skrócenia liczby godzin poprzez przepisanie oceny z przedmiotów realizowanych w poprzednim kształceniu, np. z przedsiębiorczości, ekonomiki, technologii gastronomicznej, bhp czy zajęć praktycznych;
- 60% godzin to zajęcia w formie ćwiczeń, zajęć praktycznych i praktyki zawodowej w pracowniach symulacyjnych i kuchniach renomowanych restauracji;
- Słuchaczami mogą być osoby z wykształceniem podstawowym, gimnazjalnym, średnim a także wyższym.